Klubokawiarnia przywitała jesienno-zimową aurę – temperatury maleją i smakosze szukają nowych, sytych, aromatycznych smaków. Wymiana doświadczeń po dwóch stronach baru, pomiędzy załogą i stałymi gośćmi lokalu, w prawie sześcoletniej historii naszej Klubokawiarni zaowocowały ciekawym połączeniem smaku i przyjemności.
Dla głodnych nowych smaków serwujemy rozmaite zaskakujące podniebienie sałatki i kanapki. Na większy głód proponujemy mięsne dania jednogankowe inspirowane smakami ze świata w towarzystwie ryżu. Dla niezdecydowanych pozostają sałatki, kanapki i tortille w mięsnych i wegetariańskich opcjach.
Lunch Mokotów propozycje:
Tortilla:
vege rzeczywistość
tortilla pszenna | czerwona komosa ryżowa | cukinia | papryka czerwona | awokado | suszone pomidory | imbir | cynamon | chilli | oliwa | podawane z salsą naszej roboty i sosem śmietanowym z czosnkiem i pietruszką
buritto z indyka
tortilla pszenna | mielona pierś z indyka | ryż jaśminowy | pomidory | kukurydza | papryka czerwona | papryka żółta |a czerwona cebulka | kumin rzymski | pieprz cayenne | oliwa | podawane z salsą naszej roboty i sosem śmietanowym z czosnkiem i pietruszką
- w obu tortillach dostępna jest również wersja bezglutenowa wraz z tortilla bezglutenową – podajemy wtedy farsz i tortille osobno ze względu na kruchość placka bezglutenowego
Kanapki
… w chrupiącej ciepłej bułce typu ciabatta,
ale możliwa jest zamiana pszennej ciabatty na bajgla bezglutenowego
droga na północ
Łosoś wędzony na zimno | twarożek z przyprawami | kapary | prażone pestki dyni | rukola | sos winegret
berneńskie alpy
kozi ser | gruszka | miodowa marynata | rukola | prażone pestki dyni
vege z hummusem (wege)
hummus suszony pomidor | hummus buraczkowy | plasterki gotowanego buraka| rukola i sałata | prażone pestki dyni
Dania jednogarnkowe podawane z ryżem i mini sałatką:
kurczak po baskijsku
danie inspirowane kuchnią z Kraju Basków. Kawałki kurczaka duszone są w sosie z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i oliwy
colombo
Aromatyczne ragout wieprzowe ze świeżym imbirem i specjalną mieszanką przypraw z Wysp Karaibskich
chili con carne
Tradycyjne teksańskie danie na bazie czerwonej fasoli i wołowiny. Łagodne lub na ostro – w zależności od Waszego życzenia.
strogonow wołowy
Delikatnie przyprawione paski wołowiny duszone z pieczarkami, cebulką, papryką, marchewką i ogórkami.
dahl Koko [vege]
Aromatyczne danie wegańskie na bazie czerwonej soczewicy i kokosa.
dahl pruno [vege]
Danie wegetariańskie na bazie zielonej soczewicy, z cebulą, suszonymi śliwkami, morelami
oraz przyprawami korzennymi.
Zapiekanki
… możliwa jest zamiana pszennej ciabatty na bajgla bezglutenowego
klasyka gatunku z szynką
ciabatta | sos winegret | szynka | mozarella | zielenina | ketchup | majonez
klasyka gatunku z salami
ciabatta | sos winegret | salami | mozarella | zielenina | ketchup | majonez
klasyka gatunku z suszonymi pomidorami
ciabatta | sos winegret | suszone pomidory| mozarella | zielenina | ketchup | majonez
a la pizza
ciabatta | salsa | szynka | mozarella | oregano | oliwa | czosnek | rukola
kalejdoskop południa
ciabatta | salsa | salami | mozarella | suszone pomidory | zielone oliwki | zielenina
za górami
ciabatta | burak | kozi ser | pesto | pestki dyni | musztarda miodowa | zielenina | balsamico
miszmasz północy
ciabatta | łosoś wędzony na zimno | czosnek | kapary | musztarda miodowa | oliwa | zielenina | balsamico
polska
ciabatta | salsa | czosnek | salami czerwona cebulka w piórkach | suszone pomidory | mozarella, oregano | sos śmietanowy | zielenina | pieprz