Klubokawiarnia przywitała zimową aurę – temperatury nie rozpieszczają i smakosze szukają nowych, bardziej aromatycznych, cięższych smaków. Wymiana doświadczeń po dwóch stronach baru pomiędzy załogą i stałymi gośćmi lokalu, w prawie dwuletniej historii naszej Klubokawiarni zaowocowały ciekawym połączeniem smaku i przyjemności.

Dla tradycjonalistów serwujemy aromatyczne, lekkie zupy kremy – smaczne i co najważniejsze bez polepszaczy smaku. Na większy głód proponujemy mięsne dania jednogankowe inspirowane smakami ze świata w towarzystwie ryżu. Dla niezdecydowanych pozostaje wegetariański quiche podawany na ciepło.

Lunch Mokotów propozycje:

Opiekane tortille:

Vege rzeczywistość

kasza bulgur | cukinia | papryka | suszone pomidory |awokado | imbir | cynamon | chili

Hindi style

ryż jaśminowy | mielona pierś z kurczaka | cukinia | papryka | jogurt grecki |kurkuma | przyprawa garam masala | odrobina cukru

Sałatki:

Tu i Tam

pieczone, słodkie buraki | gruszka | ser kozi | rukola | karmelizowane orzechy włoskie | gęste balsamiko | oliwa

Vege Podróżnik

kasza kus kus w bulionie warzywnym | ser feta | ogórek | pomidor | rukola | prażone migdały | ocet winny | sos winegret

Północ Południe 

na sałacie | łosoś wędzony na zimno | jajko | gruszka | kapary | sos winegret | gęste balsamiko

Na końcu świata 

kasza kus kus w bulionie warzywnym | kurczak opiekany w curry | chutney | pomarańcz | zielone oliwki | sos winegret |ocet winny | curry | kolendra

Lato w mieście 

na sałacie | rukola | owocowe sezonowe | ser feta | chilli | kurczak opiekany w curry | sos winegret | gęste balsamiko

| szczypta skórki otartej z limonki

Kanapki

… w chrupiącej ciepłej bułce

Po prostu TUNA

tuńczyk | jajko | zielone oliwki | zielony ogórek | sos śmietanowy | sałata | sos winegret

Bolliwood

kurczak opiekany w curry | chutney | sałata | pomarańcz | sos winegret | kolendra

Berneńskie alpy

kozi ser | gruszka | miodowa marynata | sałata | prażone płatki migdałowe

Vege z hummusem

hummus klasyczny | hummus buraczkowy | świeży ogórek zielony | rukola | sos winegret

 

Dania jednogarnkowe podawane z ryżem i mini sałatką:

kurczak po baskijsku

danie inspirowane kuchnią z Kraju Basków. Kawałki kurczaka duszone są w sosie z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i oliwy

colombo

Aromatyczne ragout wieprzowe ze świeżym imbirem i specjalną mieszanką przypraw z Wysp Karaibskich

chili con carne

Tradycyjne teksańskie danie na bazie czerwonej fasoli i wołowiny. Łagodne lub na ostro – w zależności od Waszego życzenia. 

dahl Koko [vege]

Aromatyczne danie wegańskie na bazie czerwonej soczewicy i kokosa. 

dahl pruno [vege]

Danie wegetariańskie na bazie zielonej soczewicy, z cebulą, suszonymi śliwkami, morelami
oraz przyprawami korzennymi.

Pozostałe manu:

zupa krem podawana z chrupiącym chlebem.

cieplutki, puchaty quiche

 

Tam i z Powrotem Klubokawiarnia – tutaj zjesz smacznie każdego dnia.
Na większe głody proponujemy mięsne dania jednogankowe inspirowane smakami ze świata.